Svíčková omáčka – tátovo must have
Svíčková omáčka – národní české jídlo, které má nezaměnitelnou chuť.
Pečené hovězí maso s omáčkou z kořenové zeleniny s nadýchaným knedlíkem je přeci jen svátečním pokrmem a skvěle se hodí do podzimních či zimních studených dní.
Tenhle recept je inspirován svíčkovou podle Zděnka Pohlreicha, během mé praxe v Café Imperial jsme ji připravovali podobně, jen objem byl o něco větší, asi tak o 75 litrů 😀
Svíčková omáčka – ingredience na 4 porce:
Omáčka
400g hovězí svíčkové – vnitřní bederní sval
(nebo falešné svíčkové z přední plece)
3 větší mrkve
2 petržele
¼ celeru
1 jablko
1 cibule
4 lžíce brusinkového džemu
4 lžíce ghí
60g anglické slaniny / lopenického špeku
200ml 12% smetany
3 lístky bobkového listu
4 kuličky jalovce
4 kuličky nového koření
2 lžíce dijonské hořčice
sůl, pepř
500 g hrubé mouky
1 vejce
300 ml mléka
12 g čerstvého droždí
špetka soli
případně petrželka
—-
citron
200ml smetany 33%
© via Canva.com
Postup:
Nejprve začnu kynutým knedlíkem:
Do mouky udělám důlek, rozdrobím droždí a naleji trochu teplého mléka, rozkvedlám a nechám vzejít kvásek (cca 5min), poté přidám zbytek mléka, vejce a vypracuji těsto. Můžu do něj nakrájet i čerstvou petrželku, knedlík má pak zajímavější chuť.
Kynuté těsto se snažím navzdušnit – podebírám ho nahoru a dolů, aby mělo pěknou texturu. Poté ho nechám cca 2 hodiny nakynout na teplém místě zakryté utěrkou a trochu poprášené moukou. Pak z něj vytvořím válečky, které vařím v osolené vodě asi 20 minut – po uvaření špejlí píchnu na pár míst knedlíku, aby z něj unikla pára a nesrazil se.
V mezičase se jdu věnovat masu – našpikuji ho (špekem na krájený na kvádříky), osolím, opepřím a zatáhnu na pánvi na sádle/ghí.
Do hrnce nakrájím cibuli, mrkev, petržel a celer – orestuji do zlatova na ghí. Přidám jablko, hořčici a lžíci brusinek, zarestuji a pak vše přesunu do pekáče i s kořením. Položím navrch maso a podliju vodou. Poté tuhle nádheru peču na 150 stupňů cca 3 hodiny, podlévám a otáčím maso.
Jakmile je maso měkké, vyjmu ho, z omáčky vyberu koření a rozmixuji ji do jemna, nakonec zjemním smetanou.
A teď už jen chybí nakrájet knedlík a podávat se může svíčková omáčka – s citronem, brusinkovým džemem a případně šlehačkou, kterou si vyšlehám ze 33% smetany.
© via Canva.com
Svíčkovou omáčku si lze uzpůsobit dle vlastní chuti – sladší omáčky docílíte větším množstvím mrkve a třeba dvěma jablky, někomu zase chutná více petrželová. Můžete ji i odlehčit vynecháním smetany a knedlíku (jako příloha jsou fajn i celozrnné těstoviny).
Ale klasická je prostě dobrá! Zeptejte se mého táty.
Použité externí odkazy:
Pohlreich: Svíčková na smetaně | recept | hobbys.cz. Rady, návody a postupy | hobbys.cz [online]. Copyright © 2020 jaktak.cz [cit. 09.02.2022]. Dostupné z: https://www.hobbys.cz/recepty/pohlreich-svickova-na-smetane-recept
Kynutý houskový knedlík – Kuchařka pro dceru. Kuchařka pro dceru – Nauč se vařit, změň svůj život [online]. Dostupné z: https://www.kucharkaprodceru.cz/kynuty-houskovy-knedlik/