Svíčková omáčka
Maso v hlavní roli

Svíčková omáčka – tátovo must have

Svíčková omáčka – národní české jídlo, které má nezaměnitelnou chuť.
Pečené hovězí maso s omáčkou z kořenové zeleniny s nadýchaným knedlíkem je přeci jen svátečním pokrmem a skvěle se hodí do podzimních či zimních studených dní.

Tenhle recept je inspirován svíčkovou podle Zděnka Pohlreicha, během mé praxe v Café Imperial jsme ji připravovali podobně, jen objem byl o něco větší, asi tak o 75 litrů 😀

Svíčková omáčka – ingredience na 4 porce:

Omáčka

400g hovězí svíčkové – vnitřní bederní sval
(nebo falešné svíčkové z přední plece)

3 větší mrkve

2 petržele

¼ celeru

1 jablko

1 cibule

4 lžíce brusinkového džemu

4 lžíce ghí

60g anglické slaniny / lopenického špeku

200ml 12% smetany

3 lístky bobkového listu

4 kuličky jalovce

4 kuličky nového koření

2 lžíce dijonské hořčice

sůl, pepř 

Kynutý knedlík

500 g hrubé mouky

1 vejce

300 ml mléka

12 g čerstvého droždí

špetka soli

případně petrželka

—-

citron

200ml smetany 33% 

Knedlík kynutý
Svíčková maso

© via Canva.com

Postup:

Nejprve začnu kynutým knedlíkem:
Do mouky udělám důlek, rozdrobím droždí a naleji trochu teplého mléka, rozkvedlám a nechám vzejít kvásek (cca 5min), poté přidám zbytek mléka, vejce a vypracuji těsto. Můžu do něj nakrájet i čerstvou petrželku, knedlík má pak zajímavější chuť.
Kynuté těsto se snažím navzdušnit – podebírám ho nahoru a dolů, aby mělo pěknou texturu. Poté ho nechám cca 2 hodiny nakynout na teplém místě zakryté utěrkou a trochu poprášené moukou. Pak z něj vytvořím válečky, které vařím v osolené vodě asi 20 minut – po uvaření špejlí píchnu na pár míst knedlíku, aby z něj unikla pára a nesrazil se.

V mezičase se jdu věnovat masu – našpikuji ho (špekem na krájený na kvádříky), osolím, opepřím a zatáhnu na pánvi na sádle/ghí.
Do hrnce nakrájím cibuli, mrkev, petržel a celer – orestuji do zlatova na ghí. Přidám jablko, hořčici a lžíci brusinek, zarestuji a pak vše přesunu do pekáče i s kořením. Položím navrch maso a podliju vodou. Poté tuhle nádheru peču na 150 stupňů cca 3 hodiny, podlévám a otáčím maso.

Jakmile je maso měkké, vyjmu ho, z omáčky vyberu koření a rozmixuji ji do jemna, nakonec zjemním smetanou. 
A teď už jen chybí nakrájet knedlík a podávat se může svíčková omáčka – s citronem, brusinkovým džemem a případně šlehačkou, kterou si vyšlehám ze 33% smetany.

Brusinky

© via Canva.com

Svíčkovou omáčku si lze uzpůsobit dle vlastní chuti – sladší omáčky docílíte větším množstvím mrkve a třeba dvěma jablky, někomu zase chutná více petrželová. Můžete ji i odlehčit vynecháním smetany a knedlíku (jako příloha jsou fajn i celozrnné těstoviny).

Ale klasická je prostě dobrá! Zeptejte se mého táty.

Použité externí odkazy:

Pohlreich: Svíčková na smetaně | recept | hobbys.cz. Rady, návody a postupy | hobbys.cz [online]. Copyright © 2020 jaktak.cz [cit. 09.02.2022]. Dostupné z: https://www.hobbys.cz/recepty/pohlreich-svickova-na-smetane-recept

Kynutý houskový knedlík – Kuchařka pro dceru. Kuchařka pro dceru – Nauč se vařit, změň svůj život [online]. Dostupné z: https://www.kucharkaprodceru.cz/kynuty-houskovy-knedlik/