Letní salát se špenátem a batátovými plackami
Lehký start i konec

Letní salát se špenátovými lístky, batátovou plackou a zastřeným vejcem

Špenát, batáty a vejce, to jsou hlavní aktéři v tomto letním salátu. Léto nahrává lehkým a osvěžujícím pokrmům, tak si pojďme jeden takový připravit. Lehce exotický nádech propůjčí salátu mango-kokosový dressing s koriandrem.

Ingredience na 1 porci:

100g špenátových lístků

1 menší batát

4-5 cherry rajčat

1/4 banánu

2 vejce

1 lžíce pražených dýňových semínek

sůl, pepř

1 menší svazek koriandru

1 lžíce octa

Dressing numero uno:

2 lžíce olivového oleje

2 lžíce limetové šťávy,

1 lžíce medu

sůl, pepř

 

Dressing numero dos:

1/4 manga

3 lžíce kokosového mléka

sůl, pepř

 

Letní salát se špenátem a batátovými plackami

100g špenátových lístků

1 menší batát

4-5 cherry rajčat

1/4 banánu

2 vejce

1 lžíce pražených dýňových semínek

sůl, pepř

1 menší svazek koriandru

1 lžíce octa

 

Dressing numero uno:

2 lžíce olivového oleje

2 lžíce limetové šťávy

1 lžíce medu

sůl, pepř

 

Dressing numero dos:

1/4 manga

3 lžíce kokosového mléka

sůl, pepř

 

Letní salát se špenátem a batátovými plackami

Postup:

Nejprve začneme s batátovými plackami: 

  1. Batátu uvaříme ve slupce v osolené vodě, oloupeme a necháme vychladnout. Poté umixujeme 1/4 banánu s vejcem, rozmačkáme do směsi batátu a osolíme, opepříme. Přidáme i pár snítek koriandru.
  2. Placky opečeme na olivovém oleji do křupava a necháme na pánvi temperovat.

Můžeme se tedy vrhnout na salát – špenátové lístky opláchneme, cherry rajčata též, nakrájíme je na půlměsíčky a vše jemně promícháme s dressingem numero uno.

Na dressing numero dos budeme potřebovat tyčový mixér – umixujeme hustou salsu z manga, koriandru, soli, pepře a kokosového mléka, necháme ho vychladit v lednici.

Posledním krokem je zastřené vejce – v hrnci přivedeme slanou vodu k varu, lžící vytvoříme vír, kápneme dovnitř trochu octu a pomalu doprostřed vpustíme vejce, ztlumíme teplotu a necháme žloutek obalit bílkem a táhneme cca 3 minuty, poté vejce opatrně vyjmeme a vložíme do ledové vody, aby se zastavil proces vaření.

Nakonec můžeme servírovat – na salát položíme placku, na ní položíme vejce a polijeme mango-kokosovým dressingem, navrch posypeme dýňovými semínky.

Špenát salát

Špenát je takový zelený poklad – obsahuje velké množství minerálních látek i vitaminů. Především vitamin C, skupiny vitaminu B a kyselinu listovou. Hořčík, železo, draslík a vápník v něm najdete taky. Je bohatý na flavonoidy a má antioxidační účinky. 

Batáty mají nižší glykemický index než běžné brambory, pomáhají snižovat LDL cholesterol v krvi. Díky své oranžové barvě obsahují velké množství betakarotenu, čímž přispívají k boji s volnými radikály. 

Batát salát

Vzato kolem a kolem, léto je časem rozličných chutí a vůní, tato salátová variace rozhodně není výjimkou. Tak hodně zábavy v kuchyni!

Použité externí odkazy:

Batáty: Jsou zdravější než brambory? A kolik mají kalorií?. Proženy [online]. Copyright © 1996 [cit. 13.09.2021]. Dostupné z: https://www.prozeny.cz/clanek/dejte-sanci-batatum-prekvapi-vas-53623