Letní salát se špenátovými lístky, batátovou plackou a zastřeným vejcem
Špenát, batáty a vejce, to jsou hlavní aktéři v tomto letním salátu. Léto nahrává lehkým a osvěžujícím pokrmům, tak si pojďme jeden takový připravit. Lehce exotický nádech propůjčí salátu mango-kokosový dressing s koriandrem.
Ingredience na 1 porci:
100g špenátových lístků
1 menší batát
4-5 cherry rajčat
1/4 banánu
2 vejce
1 lžíce pražených dýňových semínek
sůl, pepř
1 menší svazek koriandru
1 lžíce octa
Dressing numero uno:
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce limetové šťávy,
1 lžíce medu
sůl, pepř
Dressing numero dos:
1/4 manga
3 lžíce kokosového mléka
sůl, pepř
100g špenátových lístků
1 menší batát
4-5 cherry rajčat
1/4 banánu
2 vejce
1 lžíce pražených dýňových semínek
sůl, pepř
1 menší svazek koriandru
1 lžíce octa
Dressing numero uno:
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce limetové šťávy
1 lžíce medu
sůl, pepř
Dressing numero dos:
1/4 manga
3 lžíce kokosového mléka
sůl, pepř
Postup:
Nejprve začneme s batátovými plackami:
- Batátu uvaříme ve slupce v osolené vodě, oloupeme a necháme vychladnout. Poté umixujeme 1/4 banánu s vejcem, rozmačkáme do směsi batátu a osolíme, opepříme. Přidáme i pár snítek koriandru.
- Placky opečeme na olivovém oleji do křupava a necháme na pánvi temperovat.
Můžeme se tedy vrhnout na salát – špenátové lístky opláchneme, cherry rajčata též, nakrájíme je na půlměsíčky a vše jemně promícháme s dressingem numero uno.
Na dressing numero dos budeme potřebovat tyčový mixér – umixujeme hustou salsu z manga, koriandru, soli, pepře a kokosového mléka, necháme ho vychladit v lednici.
Posledním krokem je zastřené vejce – v hrnci přivedeme slanou vodu k varu, lžící vytvoříme vír, kápneme dovnitř trochu octu a pomalu doprostřed vpustíme vejce, ztlumíme teplotu a necháme žloutek obalit bílkem a táhneme cca 3 minuty, poté vejce opatrně vyjmeme a vložíme do ledové vody, aby se zastavil proces vaření.
Nakonec můžeme servírovat – na salát položíme placku, na ní položíme vejce a polijeme mango-kokosovým dressingem, navrch posypeme dýňovými semínky.
Špenát je takový zelený poklad – obsahuje velké množství minerálních látek i vitaminů. Především vitamin C, skupiny vitaminu B a kyselinu listovou. Hořčík, železo, draslík a vápník v něm najdete taky. Je bohatý na flavonoidy a má antioxidační účinky.
Batáty mají nižší glykemický index než běžné brambory, pomáhají snižovat LDL cholesterol v krvi. Díky své oranžové barvě obsahují velké množství betakarotenu, čímž přispívají k boji s volnými radikály.
Vzato kolem a kolem, léto je časem rozličných chutí a vůní, tato salátová variace rozhodně není výjimkou. Tak hodně zábavy v kuchyni!
Použité externí odkazy:
Batáty: Jsou zdravější než brambory? A kolik mají kalorií?. Proženy [online]. Copyright © 1996 [cit. 13.09.2021]. Dostupné z: https://www.prozeny.cz/clanek/dejte-sanci-batatum-prekvapi-vas-53623