Snídaně tipy
Někdo snídá, někdo brunchuje

Snídaně je tajemstvím úspěšného rána i dne

Snídaně je často považována za nejdůležitější jídlo v rámci dne. Představuje nejen pokrm, ale můžeme ji pojmout i jako souhru momentů, které mohou být velmi příjemné, kreativní i meditativní. 

Pokud se probudíme, musíme se nějak dostat zpátky do reality kolem nás a začít den epesní snídaní je asi to nejlepší, co můžeme udělat (samozřejmě když přidáme naše cvičební ranní návyky).

Snídaně ráno

Proč je snídaně tak důležitá pro naše tělo?

Po hodinách spánku naše tělo potřebuje doplnit živiny, vyrovnat hladinu cukru v krvi a dodat energii pro efektivní start do nového dne.

Snídaně má velký vliv nejen na fyzický výkon, ale i na mentální pohodu, což jsou faktory, které přímo ovlivňují naše fungování i chování.

Doplnění živin

Kvalitní snídaně pomáhá doplnit zásoby glykogenu, který je hlavním zdrojem energie pro mozek a svaly. Tento polysacharid se tvoří po jídle a tělo ho pak využívá k získávání glukózy. Najdeme ho ve svalech a játrech.
Vyrovnáním hladiny cukru v krvi tak zabraňujeme pocitu únavy a ospalosti, kterým se chceme vyhnout. Kromě hydratace tělo potřebuje bílkoviny a složité sacharidy. Bílkoviny v kombinaci se sacharidy přispívají k dlouhodobému pocitu sytosti, čímž eliminují náhlé pocity hladu.

Podpora fyzické a mentální výkonnosti

Správně vyvážená snídaně má pozitivní vliv na koncentraci, paměť a produktivitu během dne. Studie ukazují, že lidé, kteří pravidelně snídají, mají lepší schopnost soustředění a fyzickou výkonnost než ti, kteří snídani vynechávají.

Snídaně jako osobní rituál

Pro mnoho lidí je snídaně nejen nezbytným energetickým balíčkem, ale i rituálem, který jim umožňuje se zastavit, seřadit si myšlenky a připravit se na nadcházející den.

Člověk je to, co si myslí, jí a dělá. Během snídaně (a samozřejmě u každého jídla) je dobré nemít mobil v ruce nebo nekoukat do obrazovky. Je důležité soustředit se pouze na pokrm, co je před námi, bez rušivých elementů i zvuků. Doporučuji přečíst si některé pravidla z ajurvédy.

Ajurveda

© Photo by Chinc de Luc on Unsplash

Tato starobylá indická medicína zdůrazňuje, jak důležité je jíst v klidu a být v harmonii se sebou samým i svým okolím. Správné naladění na jídlo a vědomé stravování má velký vliv na trávení a celkový pocit spokojenosti.

Ajurvéda klade důraz na kombinace potravin, při nevhodné kombinace se strava špatně tráví a tvoří se zánětlivé prostředí ve střevech. Například ovoce se doporučuje jíst samostatně nebo kombinovat s obilninami, ovšem nejíst ho s mléčnými výrobky.

Pár tipů na snídaně

Já osobně snídaně zbožňuji.

Většinu dní z týdne mám chuť na sladké varianty, ale takové míchačky s kváskovým chlebem jsou výbornou klasikou. Domácí kváskový chléb s toppingem dle chuti je fajn vždycky – hummus s kurkumovou cizrnou, avokádo s limetou a černým pepřem, pečená dýně s batáty, grilované cherry s čerstvým sýrem a tymiánem, jo, kombinací je nekonečno. 

Co se týče nápojů, tak doporučuji bylinkový čaj, filtrovanou kávu z aeropressu (bude článek na přípravu) a kakao, 100% a nepražené.

Kaše

Kaše z obilovin je ranní evergreen. Když se poštěstí mít krupičku (na Kanárech ji tu běžně neprodávají), tak ráda dělám kaši s kokosovou smetanou, kaki, praženými oříšky, kokosem, nebo čokoládou a višněmi.

Placky

Z tvarohu jsou kromě knedlíků super i syrniky, rychlé a jednoduché na přípravu. K tvarohu přidáte krupici, vejce a smažíte na ghí, co dáte navrch je na vás 🙂

Kaše syrniky

Bazalková palačinka

To je velká paráda – bazalku umixuju s vejcem, moukou (i bezlepkovou), kokosovým mlékem, na hotovou palačinku dám ořechové máslo a coulis z bobulí.

Bazalková palačinka snídaně

Vafle

S jahodami, čokoládovou salsou nebo s řeckým jogurtem a fíky (ty můžete i trochu opéct na ghí s rozmarýnem) – topovka.

Vafle snídaně
Granola

Granola

Granola je klasika – tu můžete použít jak na smoothie bowl třeba s mangem nebo na domácí jogurt, pěkně křupe s kakakovými nibsy. I slaná varianta stojí za zkoušku.

Mangosmoothie snídaně

Overnight matcha oats

Kokosové mléko, matcha a ovesné vločky na noc do lednice a ráno tadá, booster na světě.

Matcha overnightoats snídaně

Panna cotta s chia

Ovesné mléko s želatinou a chia pudingem je lehký snídaňový dezert.

Oat panna cotta chia

Snídaně je cesta k zpřítomnění

Vyhraďte si alespoň půl hodiny na to, abyste jedli pomalu a v klidu, soustřeďte se na to, co jíte, jak to chutná a jak se cítíte – vaše tělo a mysl vám za to poděkují. Podpoříte své trávení i náladu.

Snídaně je tak skvělou příležitostí pečovat o své tělo i mysl. Udělejte si ze snídaně rituál, vyhrajte si s její přípravou, s radostí ji slupněte a těšte se z nového dne, jelikož každý den je přeci jedinečný.

 

Použité externí odkazy:

Ajurvéda – pravidla [online]. Copyright © 2024 [cit. 29.10.2024]. Dostupné z: https://www.akka-ajurveda.cz/stravovani_podle_ajurvedy