Pečený květák s ořechovou pastou a koriandrovým pestem
Pečený květák s ořechovou pastou je originální lehký, ovšem nutričně bohatý pokrm.
Květák si skvěle rozumí s vlašskými ořechy a koriandrové pesto jen podtrhne finální chuť celého chodu.
Pečený květák s ořechovou pastou – ingredience:
1 menší hlava květáku
1 lžíce medu
3 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
římský kmín
kardamon
půl limety
50g cizrny
hrst vlašských ořechů
čerstvý koriandr
hrst kešu
agáve sirup
Postup:
Pečený květák krok za krokem – bílou hlavu potřeme olivovým olejem a dáme péct, dokud nezezlátne a nezměkne, před finálem ji potřeme ještě limetovou šťávou smíchanou s medem, římským kmínem, kardamonem, solí a pepřem. Cca 5 min před dopečením k ní přidáme i vlašáky a pár kuliček cizrny (obalím ji v kurkumě a medu a soli), aby zezlátly a prohloubila se jejich oříšková chuť.
Z předchozího dne máme uvařenou cizrnu (nebo můžeme sáhnout i po té již vařené), umixujeme ji s vlašskými ořechy, dochutíme solí a pepřem, limetovou šťávou. Pesto je rychlovka – koriandr, sůl, agáve, limetová šťáva, kešu a olivový olej. No a hurá servírovat.
Květák a jeho účinky na lidské zdraví
Květák patří do čeledi brukvovitých, jedná se o druh zeleniny velmi bohatý na vlákninu. Její vysoká koncentrace může někdy způsobovat plynatost.
Určitě víte, že květák má velmi specifickou chuť. Za to vděčí hořčičným glykosidům, které pomáhají snižovat riziko rakoviny a působí protizánětlivě. Syrový květák obsahuje vitamin C, K, B, draslík, vápník i hořčík.
Květák i vlašské ořechy tvarem připomínají lidský mozek, a to, že zrovna tyhle oříšky mu poskytují důležité látky pro jeho fungování jsem již zmiňovala v předchozím článku o rostlinných nápojích a ořeších.
Zkuste si někdy všímat tvarů i barev jednotlivých surovin, budete celkem překvapeni, jak je jistá orgánová podobnost nápadná.
Použité externí odkazy:
Květák – fakta [online]. [cit. 2023-12-10]. Dostupné z: https://magazin.hortim.cz/kvetak-vse-co-jste-o-nem-chteli-vedet