Tapas kuchyně Kanárských ostrovů
Canarias

Kuchyně Kanárských ostrovů – ochutnejte tradiční pokrmy sopečného souostroví

Kuchyně Kanárských ostrovů je rozmanitá a odráží v sobě ráz krajiny i náturu místních obyvatel. Vliv španělské i latinskoamerické kuchyně se tu ovšem nezapře.
Kanárští kuchaři využívají všeho, co jim jejich souostroví nabízí – ryby z oceánu, ovčí či kozí produkty i lokální zeleninu a ovoce.

Tenerife kuchyně Kanárských ostrovů

Španělská kuchyně a Kanárské ostrovy

Španělská kuchyně je obecně považována za jednu z nejkomplexnějších a nejzdravějších na světě. Španělé jsou velcí gurmáni – jídlo je pro ně společenská událost.
Obědvají a večeří později než lidé ve střední Evropě, dodržují odpolední siestu a dopřávají si meriendu – lehké jídlo, které se jí odpoledne nebo před večeří.

Kuchyně Kanárských ostrovů - i tady vede tortilla a paella

Speciality španělské kuchyně jsou určitě paella a tortilla.

Paella je pokrm z rýže, masa, ryb, zeleniny a šafránu – toto koření jí propůjčí typickou žlutou barvu. Setkáte se s různými druhy paell, liší se dle regionu i rodinných receptů. Já mám nejraději tu s krevetami, slávkami a rybím masem.  Ve Valencii ji dělají s králičím masem, Andalusané zas přidávají chorizo.

Arroz negro je její obdoba, jen místo šafránu je v ní sépiové barvivo. Díky tomu má pokrm černou barvu, ale to mu rozhodně neubírá na chuti! 

Tortilla de patatas je vydatná omeleta z brambor, cibule a vajec, oblíbená jako tapas k pivu či vínu a zase se můžete setkat s různými recepty na tuto dobrotu.

Paella kuchyně kanárksých ostrovů

Španělská paella s mořskými plody

© via Canva.com

Arroz negro kuchyně kanárských ostrovů

Arroz negro

Tortilla de patatas

Tortilla de patatas

Jamón Ibérico či serrano

Jak Kanárci, tak Španělé jsou masožravci – býčí zápasy, pata asada (pečená kýta) a vychlazená cerveza je prostě styl života.

Na Kanárech sice býčí zápasy nejsou, což je dobře, rozhodně nejsem jejich přívrženec.

Řeznictví zde ale mají a španělský jamón rozhodně ochutnejte.
Je to sušená šunka z vepřové kýty, existují dva základní druhy: 

Jamón Ibérico

Jamón Ibérico

Tato šunka je z kýty černého iberského prasete, proto se jí někdy říká pata negra, prasata žijí ve volné přírodě, mají hodně pohybu a díky tomu je šunka velmi kvalitní.

Iberské prase kuchyně kanárských ostrovů

© via Canva.com

Opět se jedná o vepřovou sušenou šunku z kýty, ovšem prasete bílého. Název serrano úzce souvisí s procesem, jakým se šunka vyrábí. Suší se minimálně 12 měsíců ve studeném klimatu hor, které má specifickou teplotu i vlhkost.  

Jamón serrano

Jamón Serrano

© via Canva.com

Sladké koblížky, co nevypadají jako koblížky

Řeč je o churros. I když je těsto na ně podobné, jako na naše koblihy, mírně se liší – připravuje se z prosáté pšeničné mouky, vody, olivového nebo slunečnicového oleje, cukru a soli.

Těsto se pak odpaluje a naplní se jím válec s pístem a tryskou zvaný churrero. Z něj se vytlačují tyčinky nebo spirály s hvězdicovitým průřezem, které se rychle osmaží na rozpáleném oleji do zlatova. Podélné vroubky zvyšují poměr povrchu k objemu a usnadňují tak prosmažení. Daly také jídlu jméno, protože připomínají rohy ovce plemene churra. Obalují se v cukru a skořici nebo máčí v čokoládě.

Taková prasárnička k snídani někdy přijde vhod.

Churros

Španělské churros

© via Canva.com

Kuchyně Kanárských ostrovů potřebuje ženy, víno i zpěv

Ano, píseň slavící z Madridu zná každý. Pan Matuška rozhodně věděl, o čem zpívá, jelikož víno mají Španělé i Kanárci skvělé.

Pěstování vinné révy má bohatou tradici i historii na ostrovech Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Gomera a Gran Canaria.

Z vína se připravuje i národní nápoj Sangría, bílá, červená nebo i z cavy (šumivé víno). Smíchá se v určitém poměru s brandy, triple secem, banánovým likérem a pomerančovou šťávou.

Sklenka sangríi s ledem, čerstvé ovoce, lehátko na pláži, a co víc vám chybí?

Sangría

Sangría

© via Canva.com

Národní pokrmy z kuchyně Kanárských ostrovů

Základem kuchyně sopečných ostrůvků jsou především ryby (sapín, kanín, mořský okoun, bílá pražma a očnatec), mořské plody – gambas, kalamáry, mušle, brambory, kukuřice a banány.
Pěstují se tu i avokáda a olivy. Olivový olej se používá do allioli – španělská varianta majonézy s česnekem, která se podává jako doplněk k nejrůznějším pokrmům.

Typickou potravinou je gofio – celozrnná mouka se specifickým způsobem přípravy, vysokým obsahem živin a univerzálním použitím.

Je to nejstarší potravina Kanárských ostrovů, vyráběli ho už i Guančové, jejich původní obyvatelé.
Používá se nasladko do kaší, pečení, dezertů, i na slano – do escaldonu.

Gofio kuchyně kanárských ostrovů

Kanárské gofio

Kuchyně Kanárských ostrovů má tapas i vydatné porce

Papas arrugadas

Malé brambůrky vařené ve slané vodě, podávané s mojo omáčkami.

Mojo verde a mojo rojo

Mojo verde je dip z bílých paprik, římského kmínu, česneku, olivového olejem a bylinek ( koriandru nebo petržele). Mojo rojo nebo picón se připravuje z papriky červené a je lehce pikantní.

Papas arrugadas kuchyně kanárských ostrovů

Papas arrugadas

Puchero canario

Dušený pokrm s cizrnou, zeleninou, hovězím a vepřovým masem.

Queso frito

Smažený tvrdý sýr, kravský nebo kozí podávaný s fíkovou či kaktusovou marmeládou.

Ropa vieja

Hustý pokrm z cizrny a masa s kořením a česnekem. Je hodně podobný pucheru.

Ropa vieja kuchyně kanárských ostrovů

Ropa vieja

Conejo en salmorejo

Králík dušený v omáčce z česneku, bobkového listu, kmínu, oregana, tymiánu, pikantní papriky, vína a oleje.

Bienmesabe

Dezert z mandlí, medu, bílku, skořice a citronové kůry. Výborný je s vanilkovou zmrzlinou.

Morcilla

Krvavá jelita, dělají se z nich i truffle – koule z těsta na jelita obalená v oříškách a medu.

Truffles de morcilla

Truffles de morcilla

Pokrmy kanárské kuchyně jsou také ovlivněny vlivy přistěhovalců z Latinské Ameriky, najdete tu venezuelské, peruánské a argentinské speciality.

Empanadas z Argentiny jsou kapsy z pšeničné mouky plněné rozmanitými náplněmi, v San Isidru na Tenerife je pekárna specializující se právě na ně. Můžete tam ochutnat opravdu zajímavé kombinace.

Oblíbenými ingrediencemi jihoamerické kuchyně jsou banány a kukuřice – ta je hlavní surovinou pro přípravu cachapas (kukuřičné palačinky plněné sýrem či masem) a arepas (placky z kukuřičné mouky pečené nebo smažené a plněné na x způsobů).

Mexickou specialitou jsou například tamales, což je směs vepřového s kukuřičnou moukou, zabalená v kukuřičných listech. Opravdu vydatný a chutný pokrm.

Empanadas

Empanadas

Arepa

Arepa con queso y carne

Léčivý endemit Kanárských ostrovů - Aloe vera

Aloe vera, jedna z typických rostlin Kanárských ostrovů, je využívána již po tisíce let jako léčivá rostlina a její používání se rozšířilo po celém světě.

Gel z aloe se aplikuje zejména zevně na spáleniny, drobnější poranění a odřeniny. Rostlina s léčivými účinky se využívá při výrobě celé řady kosmetických přípravků i léčiv.

Z mé vlastní zkušenosti je nejlepší list rostliny podélně nakrojit a mazlavý vnitřek natřít na postižené místo, uvidíte, jak rychle se vám vše zahojí.

Aloe vera dužina
Aloe vera

Aloe vera

© via Canva.com

Kuchyně Kanárských ostrovů je jednoduchá, ale chutná.
Její tajemství možná právě tkví v té skromné škále ingrediencí a šikovných rukách kuchaře.

Pokud se rozhodnete navštívit tuto část španělského království, sedněte si do malé cafeteríe pod horskými štíty a nechte vaše chuťové buňky užívat si kanárské kulinářské dobroty.

Kuchařské ruce

© via Canva.com

Použité externí odkazy:

Co se jí na Kanárských ostrovech | edelikatesy.cz. eDelikatesy – gourmet eshop by Sabores | edelikatesy.cz [online]. Copyright © eDelikatesy.cz [cit. 11.07.2021]. Dostupné z: https://www.edelikatesy.cz/magazin/co-se-ji-na-kanarskych-ostrovech

CHURROS | Recepty z české i mezinárodní kuchyně | Neplechanaplechu.cz. Food blog a recepty z české i mezinárodní kuchyně | Neplechanaplechu.cz [online]. Copyright © Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena. [cit. 11.07.2021]. Dostupné z: https://www.neplechanaplechu.cz/2018/05/churros.html

Tamale Recipe. Dostupné z: https://www.modernbrowngirl.com/blog/recipes/tamale-recipe