Krevety s hráškovými plackami
Ryby a mořské plody

Krevety s hráškovými plackami

Krevety s hráškovými plackami je skvělá letní večeře. Proložené mačkaným avokádem a zakápnuté vinaigrette.
Zkuste tento recept jako dělaný pro horké večery.

Ingredience na 1 porci:

100 g krevet

2 stroužky česneku

150 g hrášku

½ avokáda

20 ml kokosového mléka

2 lžíce ghí

4 lžíce olivového oleje

2 vejce

1 větší limeta

lžička medu

sůl

pepř

Krevety hráškové placky

Postup:

Začneme hráškovými plackami – rozmixujeme hrášek s kokosovým mlékem, vejcem, špetkou soli a pepře do těsta. Na pánvi na troše ghí opečeme placky a necháme v teple. Pustíme se do mačkaného avokáda – rozmačkáme ho vidličkou, osolíme, opepříme a zakapeme limetovou šťávou.

Krevety očistíme a na rozpálené pánvi s ghí orestujeme s najemno nakrájeným česnekem, osolíme, opepříme a opět pokapeme limetovou šťávou. Pak uděláme i jedno sázené vejce, trochu soli i pepře na žloutek. Na vinaigrette si smícháme olivový olej, limetový juice a můžeme přidat i trochu medu, šleháme vše do konzistentní emulze.

Nakonec se pustíme do servírování – placku namažeme z jedné strany avokádem, položíme sázené vejce, další placku, opět vrstva avokáda a navrch krevety.
Pokapat vinaigrette a je to. Samozřejmě nechám servírovací fantazii na vás.

Limeta

© via Canva.com

TIP: Pokud chcete krevety ogrilovat, směle do toho! Stačí je asi hodinu předtím marinovat v oleji, limetové šťávě a medu. Na špejli je napíchejte tak 3 za sebou, můžete je proložit plátky šalotky a třeba manga.

Pár slov na téma "krevety a hrášek"

Krevety patří ke korýšům, bohaté jsou na selen, vitamín B12 i D, mají vysoký obsah bílkovin a nízký obsah tuku. Díky své jemné chuti jsou tyto mořské dary perfektní pro ty, co rádi experimentují – zkuste si vyhrát se svou oblíbenou marinádou na krevety. Klidně se o ni se mnou podělte.

Hrášek je velmi flexibilní co se využití týče – hodí se do pyré, polévek, zeleninových příloh i hlavních jídel.
Je to nezralé semeno hrachu setého. Po tom, co dozraje, se jedná o hrách a řadí se k luštěninám. Zelený hrášek obsahuje více vody a vitaminů skupiny B, C a A. Ten dozrálý má naopak více minerálů jako je vápník, hořčík, draslík a železo, bohatý je i na bílkoviny, což ocení hlavně vegetariáni a sportovci.

Tyhle zelené nasládlé kuličky podporují činnost slinivky břišní a snižují krevní tlak.

Hrášek
Krevety

© via unsplash.com

Použité externí odkazy:

Hrášek – chutný zdroj vitamínů a minerálů | Zdravě.cz. Ovoce a zelenina | Zdravě.cz [online]. Copyright © Copyright 2020 [cit. 19.06.2021]. Dostupné z: https://ovoce-a-zelenina.zdrave.cz/hrasek-chutny-zdroj-vitaminu-a-mineralu/

Korýši – Společnost pro výživu. Společnost pro výživu [online]. Copyright © 2021 Společnost pro výživu, z.s. [cit. 19.06.2021]. Dostupné z: https://www.vyzivaspol.cz/korysi/