Kokosová panna cotta s fíky
S původním receptem přišli Italové, ovšem v dnešní době existuje nespočet variací na panna cottu.
Tahle varianta je bez lepku, laktózy a pokud použijete agar agar, mohou ji i vegani. Zkuste ji a bude to láska na první sousto.
Kokosová panna cotta – ingredience na 3 porce:
5-6 plátků želatiny (můžete použít i v prášku, pak upravte množství tekutiny)
400ml kokosového mléka
50ml vody
kůra z limety
6 zralých fíků
20g 100% čokolády
1 lžíce ghí
agáve sirup / kokosový cukr
kokosové chipsy
Postup:
Kokosovou panna cottu začneme připravovat následovně – připravíme želatinový základ, v kokosovém mléku rozpustíme předtím namočené plátky želatiny, přidáme limetovou kůru a agáve sirup, pak přelijeme do servírovací sklenky, kterou vyložíme fíky po stranách (je na vás, pokud chcete panna cottu vyklápět nebo ne :)). Dáme ji ztuhnout do ledničky cca 2-3 hodiny.
Mezitím si na ghí osmahneme část nakrájených fíků a necháme mírně zkaramelizovat na kokosovém cukru nebo agáve sirupu. Rozpustíme si čokoládu a pak už jen zbývá dozdobit celý dezert. Já jsem část karamelizovaných fíku obalila v čokoládě a panna cottu posypala kokosovými chipsy.
Fíky
Fíky byly velmi oblíbeným ovocem již za dob Egyptské říše. V kuchyni se s nimi dá opravdu kouzlit. Hodí se do sladkých i slaných pokrmů díky své specifické chuti i tvaru. Mou oblíbenou kombinací jsou fíky s kozím sýrem a tymiánem, nebo je mám ráda na i granole či teplé kaši.
Fíky obsahují vápník, železo, hořčík a jsou skvělým zdrojem vlákniny. Pouze osoby s onemocněním ledvin by se měli nadměrné konzumaci fíků vyvarovat kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové.
© photo by Quin Engle on Unsplash
Použité externí odkazy:
Fíky – obecné informace [online]. [cit. 2023-12-30]. Dostupné z: https://bezpecnostpotravin.cz/termin/fiky/