Jarní závitky s guacamole a arašídovou omáčkou
Jarní závitky kombinují křehký rýžový papír naplněný guacamole, okurkou a mrkví s domácí arašídovou omáčkou. Okamžitě si vás získají! Možná je to neotřelá fúze mexické a asijské kuchyně, ale věřte mi, tenhle experiment sklidil úspěch.
Ingredience na 1 porci (2 závitky):
4 pláty rýžového papíru
50 g rýžových nudlí
4 lžíce sójové omáčky
hrst kokosových chipsů
½ šalotky
3 cherry rajčátka
2 lžíce citronové šťávy
½ avokáda
1 lžíce olivového oleje
¼ okurky
½ větší mrkve
2 lžíce medu
100 g arašídů
sůl, pepř
Ingredience na 1 porci (2 závitky):
4 pláty rýžového papíru
50 g rýžových nudlí
4 lžíce sójové omáčky
hrst kokosových chipsů
½ šalotky
3 cherry rajčátka
2 lžíce citronové šťávy
½ avokáda
1 lžíce olivového oleje
¼ okurky
½ větší mrkve
2 lžíce medu
100 g arašídů
sůl, pepř
Postup:
Nejdříve si připravíte náplň do závitků – okurku a mrkev nakrájíte na podlouhlé kvádříky (opravdu mě nenapadá lepší výraz).
Guacamole vytvoříte velmi snadno z najemno nakrájené šalotky, avokáda a nasekaných cherry rajčat. Dochuťte ho citronovou šťávou, solí, pepřem a olivovým olejem. Někdo přidává i koriandr nebo chilli, ale já ho nechám jemnější.
Arašídová omáčka bude následovat – do mixéru dáte arašídy, olivový olej, citronovou šťávu, med a trochu sójové omáčky (já používám Kikkoman) – všechny ingredience vymixujte a případně dochutíte solí.
Dalším krokem bude příprava rýžových nudlí. Zalijte je horkou vodou, a tak po cca 15min je přendejte na pánev s trochou olivového oleje, orestujte, zakápněte sójovou omáčkou a posypeme kokosovými chipsy.
A teď přichází sranda v podobě rolování. Rýžový papír musíte na moment ponořit do horké vody, aby změknul předtím, než ho budete plnit a rolovat. Po vyjmutí z vody vedle sebe poskládejte okurky, mrkev, rýžové nudle a navrch dejte guacamole. Papír rolujte od sebe a prsty přidržujte obsah vevnitř (super video návod s inspirativními nápady se skrývá tady).
Nakonec jarní závitky přepulte, naservírujte na talíř s arašídovou omáčkou a užívejte si to spojení chutí!
Avokádo a arašídy – co se v nich ukrývá?
Avokádo je tvořeno hlavně omega 3 a 6 mastnými kyselinami – tedy zdravými tuky. Díky tomu snižuje cholesterol, poskytuje tělu potřebné látky jako draslík, měď, hořčík, a vitaminy C, B.
Podporuje vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E a K), avokádový olej má příznivé účinky i na pleť.
Já si někdy avokádové slupky přikládám na obličej a musím říct, že to krásně hydratuje a zklidní kůži. Je to tropické ovoce a skvěle se mu daří i třeba na Tenerife.
Arašídy jsou plody podzemnice olejné, a tudíž se nejedná o ořechy, ale o luštěniny. Zpracovávají se pražením, aby získaly oříškovou chuť. Obsahují velké množství nenasycených kyselin, antioxidanty (mezi nimi i resveratrol) a minerály jako vápník, hořčík a železo.
Dosti teorie ale, kuchyňská praxe volá!
Použité externí odkazy:
Arašídy – vše, co o nich potřebujete vědět – Ochutnej Ořech. Největší výběr ořechů a sušených plodů v ČR [online]. Dostupné z: https://www.ochutnejorech.cz/blog/arasidy-vse-co-o-nich-potrebujete-vedet
5 Healthy Spring Roll Recipes | A Sweet Pea Chef – YouTube. YouTube [online]. Copyright © 2021 Google LLC [cit. 02.06.2021]. Dostupné z: https://www.youtube.com/watch?v=7uzL7Ep2Ii0