Jáhlové lívance s meruňkami a karamelizovanými pekany
Jáhlové lívance s meruňkami, karamelizovanými pekany a kakaovým jogurtem – zdravá a výživná snídaně, co vám vykouzlí ráno úsměv na tváři stejně snadno jako vycházející slunce.
Je to taková ranní poezie. Takže, poetové, jde se na to.
Jáhlové lívance – ingredience na 2 porce:
1 vejce
100ml kefíru
200g jáhlové mouky
3 lžíce nepraženého kakaa
200g bílého jogurtu (používám ráda farmářský ve skle)
1 lžíce kokosového oleje
4-5 meruněk
2 hrsti pekanových ořechů
1 lžíce medu
2cl kvalitního rumu
špetka soli
špetka skořice
Postup:
Začneme s karamelizovanými pekany:
Opražíme ořechy na sucho, poté je přelijeme směsí rumu, medu a skořice a necháme zkaramelizovat. Můžete k nim přidat i pár vlašských ořechů jako já, to záleží na vás.
Těsto na jáhlové lívance si připravíme z mouky, vejce, kefíru a špetičky soli, necháme ho chvilku odstát a na kokosovém oleji smažíme dozlatova zbarvené placky.
Mezitím si smícháme jogurt s kakaem, a jestli ho chcete mít mírně křupavý, nasypte do něj hrst drcených kakaových bobů.
Po ránu je vždy super dopřát si trochu toho theobrominu.
Tak a blížíme se do finále – všechno pěkně nazdobíme na talíři – lívanec, jogurt, plátky meruněk, lívanec, jogurt a meruňky, oříšky a kdo má rád slaďoučké, ať si jáhlové lívance zakape medem nebo stévií.
Pekanové ořechy
© via unsplash.com
Pekanové ořechy rostou na stromě – ořechovci pekanovém.
Jako všechny ořechy jsou prospěšné v boji proti kardiovaskulárním chorobám.
Mají nízký glykemický index a vysoký obsah vlákniny i mononenasycených kyselin.
Mangan, fosfor a draslík je v nich též zastoupen ve vyšší míře, stejně jako vitaminy skupiny B i E. Takže jsou skvělým pamlskem pro lepší mysl.
Jáhlové lívance - vyměňte pšenici za jáhly
Jáhlová mouka se vyrábí z jáhel, a ty se získávají vyloupáním prosa.
Mouka, ale samozřejmě i jáhly jsou bezlepkové suroviny, nezatěžují trávení a podporují činnost střevní mikroflóry.
Vyloupané proso je bohaté na minerály i vitamíny, hlavně skupiny B. Obsahují železo, zinek, hořčík i měď.
Meruňky
Ach, meruňky mi vždy připomenou léto a dědovu meruňkovici.
Oranžové, šťavnaté plody stejnojmenného stromu se dostaly do Evropy díky Alexandru Velikém, který je dovezl až z daleké Číny.
Za to si zaslouží obrovský dík.
Meruňky jsou plné vlákniny a nabité karotenoidy, jež jim propůjčují nezaměnitelnou barvu.
Antioxidanty zpomalují stárnutí a opravují neplechy v organismu, karotenoidy patří k jedním z nich.
V meruňkách najdeme taky železo, draslík, vápník, vitamin C i niacin.
© via unsplash.com
Meruňkový olej se získává z jader a díky obsahu vitamínů B15, 17 a 19 podporuje krvetvorbu. O jeho kosmetickém využití bych mohla sepsat elaborát, ale z vlastní zkušenosti ho mohu jen doporučit – krásně voní a kůže je po něm hebká a pružná.
Srpen je v plném proudu, tak by byla škoda nevyužít plodů, které nám příroda servíruje skoro až talíř. Ten mezikrok je totiž na nás. Určitě zkuste i kváskové lívance s borůvkami.
Použité externí odkazy:
Jáhlová mouka má zajímavý přínos pro zdraví – Prostřeno.cz. Prostřeno.cz – recepty on-line – vaření, recepty, gastronomie [online]. Copyright © 2009 [cit. 09.08.2022]. Dostupné z: https://www.prostreno.cz/zdravi-a-diety/clanky/35560/Jahlova-mouka-ma-zajimavy-prinos-pro-zdravi
Pekanové ořechy – vše, co o nich potřebujete vědět | Ochutnej Ořech. Největší výběr ořechů a sušených plodů v ČR [online]. Dostupné z: https://www.ochutnejorech.cz/blog/pekanove-orechy/