Gazpacho remolacha
Polévkování

Gazpacho s řepou a čerstvým sýrem

Gazpacho z červené řepy, je recept inspirovaný andaluskými tapas.
Na přípravu velice rychlá, osvěžující a zároveň výživná delikatesa se skvěle hodí do horkých letních dnů nebo jako odlehčení vánočního jídelníčku.

Gazpacho s řepou – ingredience na 2 porce:

2  červené řepy

1 avokádo

2 lžíce olivového oleje

2 stroužky česneku

snítka tymiánu

50g čerstvého sýra – Valsequillo, Maxorata (pokud máte rádi kozí sýr)

½ limety – šťáva

sůl

pepř

 

Řez řepa
Maxorata

Postup:

Začneme s tymiánovým olejem – na pánvi orestujeme česnek do zlatova, přidáme tymián a prohřejeme. Necháme odstát a marinovat cca hodinu. Olej slejeme a česnek s kořením přecedíme. 

Řepu nastrouháme na jemno, rozmixujeme v mixéru s opečeným česnekem, avokádem do smooth husté konzistence.
Dochutíme solí, pepřem, limetovou šťávou. Gazpacho podáváme se sýrem zakápnutým tymiánovým olejem.

Maxorata je velmi jemný kozí sýr z ostrova Fuerteventura a kombinace červené řepy s tímto typem sýra je lahodná. Přesvědčte se sami!

Červená řepa

Červená řepa je nabitá antioxidanty a působí silně detoxikačně. 
Tato kořenová zelenina původem ze Středomoří obsahuje vitamíny B a C, karoten, vitamin E tokoferol, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, kyselinu listovou, flavonoidy (betain a betacyanin) a cenné stopové prvky cesium a rubidium.

Červená řepa bulvy

© via pixabay.com

Červená řepa pročišťuje, podporuje činnost kardiovaskulárního systému, mozku i trávení.

Pomáhá taky bojovat proti kvasinkám a plísním. 

V kuchyni má mnohostranné využití – kromě polévek se hodí do freshů, pečená je taky vynikající. Můžete z ní vykouzlit i dezerty nebo palačinky.

Použité externí odkazy:

Na co je dobrá červená řepa: 9 kladných účinků na zdraví. Praktické informace o zdraví, léčivech, výživě a kráse [online]. Copyright © 2022 [cit. 12.12.2022]. Dostupné z: https://cs.medlicker.com/1582-lecive-ucinky-cervene-repy