Gazpacho s řepou a čerstvým sýrem
Gazpacho z červené řepy, je recept inspirovaný andaluskými tapas.
Na přípravu velice rychlá, osvěžující a zároveň výživná delikatesa se skvěle hodí do horkých letních dnů nebo jako odlehčení vánočního jídelníčku.
Gazpacho s řepou – ingredience na 2 porce:
2 červené řepy
1 avokádo
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
snítka tymiánu
50g čerstvého sýra – Valsequillo, Maxorata (pokud máte rádi kozí sýr)
½ limety – šťáva
sůl
pepř
Postup:
Začneme s tymiánovým olejem – na pánvi orestujeme česnek do zlatova, přidáme tymián a prohřejeme. Necháme odstát a marinovat cca hodinu. Olej slejeme a česnek s kořením přecedíme.
Řepu nastrouháme na jemno, rozmixujeme v mixéru s opečeným česnekem, avokádem do smooth husté konzistence.
Dochutíme solí, pepřem, limetovou šťávou. Gazpacho podáváme se sýrem zakápnutým tymiánovým olejem.
Maxorata je velmi jemný kozí sýr z ostrova Fuerteventura a kombinace červené řepy s tímto typem sýra je lahodná. Přesvědčte se sami!
Červená řepa
Červená řepa je nabitá antioxidanty a působí silně detoxikačně.
Tato kořenová zelenina původem ze Středomoří obsahuje vitamíny B a C, karoten, vitamin E tokoferol, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, kyselinu listovou, flavonoidy (betain a betacyanin) a cenné stopové prvky cesium a rubidium.
© via pixabay.com
Červená řepa pročišťuje, podporuje činnost kardiovaskulárního systému, mozku i trávení.
Pomáhá taky bojovat proti kvasinkám a plísním.
V kuchyni má mnohostranné využití – kromě polévek se hodí do freshů, pečená je taky vynikající. Můžete z ní vykouzlit i dezerty nebo palačinky.
Použité externí odkazy:
Na co je dobrá červená řepa: 9 kladných účinků na zdraví. Praktické informace o zdraví, léčivech, výživě a kráse [online]. Copyright © 2022 [cit. 12.12.2022]. Dostupné z: https://cs.medlicker.com/1582-lecive-ucinky-cervene-repy