Dýňová polévka s kokosovým mlékem a chilli
Dýňová polévka je jedním ze symbolů podzimu, její oranžová barva koresponduje se zbarvenými listy stromů.
Koncem října najdete na skoro každém zápraží vydlabanou zubatou dýni, strašidelný Halloween by bez ní neměl to pravé kouzlo.
Dýně je rostlina z čeledi tykvovitých je bezesporu výtečnou ingrediencí do mnoha receptů.
Její síla tkví v opravdu různorodém využití.
Slaná, sladká, pečená, vařená, smažená. Já si vybrala pečení a vaření – dýňovou polévku. Sice klasika, ale i ta patří k životu.
Ingredience na 2-3 porce:
1 menší dýně Hokkaidó
1 mrkev
1 cibule bílá
1 šalotka
1 jablko
4 stroužky česneku
6 lžic olivového oleje
2 lžíce ghí
4 lžíce kokosového mléka
3 lžíce pražených dýňových semínek
1 lžíce dýňového oleje
3 snítky tymiánu
sůl, pepř
© via Canva.com
1 menší dýně Hokkaidó
1 mrkev
1 cibule bílá
1 šalotka
1 jablko
4 stroužky česneku
6 lžic olivového oleje
2 lžíce ghí
4 lžíce kokosového mléka
3 lžíce pražených dýňových semínek
1 lžíce dýňového oleje
3 snítky tymiánu
sůl, pepř
Postup:
Dýni Hokkaidó nakrájím na tenčí plátky a upeču na plechu – marinádu si vyrobím z olivového oleje a česneku, v polovině pečení dýni posypu tymiánem.
Během pečení si připravím zeleninový vývar – mrkev, cibuli dám vařit do mírně osolené vody asi na 15min.
Poté v hrnci orestuji šalotku na ghí, přidám krájené jablko, pečenou dýni, zaliju vývarem a promixuji. Pár plátků pečené dýně si mohu nechat na ozdobu.
Polévku zjemním kokosovou smetanou, osolím, opepřím a při servírování posypu krájenou chilli papričkou, praženými dyňovými semínky a dýňovým olejem.
© via Canva.com
Jsou to malé peprné potvůrky, které pocházejí z údolí řeky Cayen.
Za jejich typickou pálivou vlastnost může kapsaicin – rostlinný alkaloid, který dráždí receptory nervových zakončení jazyka.
Scovilleova stupnice určuje stupeň pálení od nuly do 15 milionů SHU. Pro vaši představu, jalapeňo má 2500 SHU. Jak se asi budete cítit po okusení Naga Viper?
Chilli dá ale bezpochyby pokrmu šmrnc, může se použít jak na sladké, tak na slané pokrmy. Čokoláda nebo víno s chilli je hodně zajímavá věc. Kapsaicin má příznivé účinky na náš organismus – brání vzniku krevních sraženin, zrychluje metabolismus a podporuje imunitu. Je to taky afrodiziakum.
Dýní je několik druhů (Hokkaidó, máslová, špagetová, muškátová) a každá se hodí na trochu odlišné pokrmy i způsoby úpravy.
Tato zelenina je bohatým zdrojem karotenoidů, čímž působí antioxidačně na naše tělo, obsahuje vitamin C i skupinu B, hořčík a železo. Dýně má močopudné účinky, zkliďňuje nervy a přispívá ke správnému fungování slinivky.
© via Canva.com
Variací na dýňovou polévku je nesčetně, takže se můžete těšit na další nápady!
Použité externí odkazy:
Jaké má chilli účinky na zdraví a proč vůbec pálí?. Pěstování bylinek [online]. Copyright © 2021 Bylinkový ráj [cit. 15.11.2021]. Dostupné z: https://bylinkovyraj.net/chilli/
Stupnice pálivosti chilli papriček SHU – Jalapeno, Chilli, Habanero pálivé papričky a feferonky. Jalapeno | Chilli papričky – blog, pěstování, rady, tipy, recepty, habanero, čili papričky [online]. Copyright © 2019 [cit. 15.11.2021]. Dostupné z: https://jalapeno.cz/stupnice-palivosti-chilli-papricek-shu/
Dýně – účinky, rizika a úplný nutriční profil | Blendea.cz. Úvod | Blendea.cz [online]. Dostupné z: https://www.blendea.cz/profil-dyne/