Barvy
Všehochuť

Vnímejme barvy kolem sebe, a nejen potravin! Hrají v našem životě důležitou roli. (I. část)

Barva je jedinečná vlastnost pro každý element na Zemi. Přemýšleli jste někdy nad tím, co to vlastně je? Proč je dýně oranžová a barvy jiných potravin vydají na malířskou paletu? A obloha dokáže vykouzlit nespočet odstínů modré? Mne to vždy dokáže ohromit. Příroda má neuvěřitelnou sílu a fantazii. Samozřejmě i vkus.

Lidské oko

Pokud zabředneme do fyziky, barva je vlastně určitá vlnová délka světla, kterou vnímá naše oko. Světlo vychází z jakéhokoli předmětu, zvířete a i lidí. Jakou barvu vidíme, je faktem subjektivním – každý vnímá vlnění jinak. Každá barva má taky určitý vliv na náš organismus.

Jaké barvy existují?

Rozlišujeme tři základní barvy – modrou, žlutou a červenou. Jejich smícháním vznikají sekundární – oranžová, fialová a zelená. A promícháte se až k černé.

Barevné ovoce a zelenina

Každá barva působí určitým způsobem na naši mysl, nějak ji vnímáme. Teplé barvy nás zahřejí a povzbudí, jedná se o barvy červenou, žlutou a oranžovou. Studené jako modrá, zelená nebo fialová naopak utlumují. Černá je barva protestní, vzbuzuje negativní emoce, ale dokáže taky probudit potenciál.

Coloroterapie nejen na vašem talíři

Barvy můžeme využít i jako prostředek k tomu, abychom se cítili lépe, abychom se zbavili nějakého neduhu prostřednictvím určité potraviny nebo pokrmu. Naše psychika i tělo reaguje na barvu potraviny, která toto zbarvení nemá pro nic za nic. Barva nese informaci o prospěšných látkách v potravině. Pojďme se společně podívat, co jaká barva znamená a jak nám může pomoci.

MODRÁ | FIALOVÁ BARVA

Modrá je barvou jistoty a klidu, navozuje nám vnitřní mír, vyrovnává naše emoce. Fialová má spirituální význam, působí harmonicky a přisuzují se jí meditační účinky.

Ostružiny

Potraviny s těmito barvami patří do skupiny s největším obsahem antioxidantů. To jsou látky, které pozastavují činnost kyslíkových volných radikálů. Volné radikály nejsou jen škodlivé – ničí bakterie v těle, proto je důležité udržet antioxidanty a volné radikály v rovnováze. Bohužel dnešní stresová doba nahrává radikálům, proto je nutné do jídelníčku antioxidanty zařadit, i když do určité míry si je tělo vyrábí samo. Antioxidanty jsou například vitamín A, C, B, sloučeniny selenu, zinku a taky se sem řadí flavonoidy, což jsou chemické sloučeniny, které mají též antioxidační účinky a zvyšují odolnost organismu. Antokyany jsou též rostlinná barviva jako flavonoidy, mají ovšem nejsilnější účinek.

To by bylo trochu teoretických pojmů, a co tyto látky vlastně umí?

Flavonoidy a další antioxidanty posilují imunitní systém, působí na srdeční systém, regenerují buňky a zpomalují proces jejich stárnutí. Bojují proti tělním zánětům a zvyšují odolnost organismu i z psychického hlediska.

Do modro-fialových potravin řadíme lilek, švestky, borůvky, ostružiny, červenou řepu, hrozny, černý rybíz, arónii, třešně i levanduli.

ŽLUTÁ

Slunce nám vykouzlí úsměv na tváři, proto žlutá barva symbolizuje radost a štěstí. Dokáže též inspirovat.

Banán

Odstíny žluté barvy potravin ukazují na obsah karotenoidů mimo další účinné látky jako třeba mangan nebo hořčík. Mangan ovlivňuje metabolismus tuků a cukrů, hořčík zase na zpracování tuků a bílkovin – tím ovlivňuje produkci hormonů, působí na též na nervové a svalové ústrojí. Působí antidepresivně, posilují nervový systém. Blahodárný účinek mají též na trávicí ústrojí – detoxikují játra, střeva a žlučník.

Můžeme sem zařadit například banán, žlutou papriku nebo cuketu.

ČERVENÁ

Rajče

Láska, vášeň – to je červená barva. Probouzí v nás sebejistotu a zapaluje vnitřní oheň. Někdy nás může dovést až na hranici egoismu a někteří citliví jedinci na ni mohou reagovat podrážděně. Červená barva v nás rozproudí krev a zahřívá.

Rudé barvy u potravin značí opět velké množství antioxidantů a antokyanů. Fytobarvivo lykopen se řadí do skupiny karotenoidů, je to opět rostlinné barvivo se silnými antioxidačními účinky. Působí na srdeční soustavu a snižuje riziko rakovinného bujení. Lykopen se nejlépe vstřebává, pokud se mírně povaří nebo spojí s tukem. Takže rajče třeba spařte a podávejte s panenským olivovým olejem, hm?

No a mimo rajských jablíček sem patří i ty červená ze stromu, maliny, jahody a třeba brusinky.

 

Zdaleka nejsme u konce, co taková oranžová nebo zelená barva? To se dozvíte v následujícím článku!

Použité externí odkazy:

Bezpečnost potravin A-Z. Internetový portál bezpečnosti potravin – [online]. Dostupné z: https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92217.aspx